Natuurlijke Verfkleuren zelf maken

Natuurlijke verf verschillende kleuren

Natuurlijke verfkleuren zelf maken is waar Anne-Greet List zich mee bezig houdt. In de meivakantie staat het fluitenkruid weer in volle bloei, Anne-Greet List krijgt door deze verandering in het jaar weer spoed om te beginnen met het preparen van deze plant. Wanneer het fluitenkruid bloeit moet het namelijk geknipt en gekookt worden om uiteindelijk een groene verf kleur als resultaat te verkrijgen, zie bovenstaande afbeelding.

Waarom natuurlijke verfkleuren

Anne-Greet List wordt geïnspireerd door de wereld om haar heen. Doordat zij op de boerderij is opgegroeid is zij altijd bezig geweest met het herkennen en gebruiken van planten. Nu is zij ook in haar eigen werk gebruik gaan maken van natuurlijke verf. Het kan namelijk een hele verrassing zijn als je gaat experimenteren met planten en het creëren van kleur. Welke plant geeft welke kleur af? De wereld van plantaardige verfstoffen en mineralen pigmenten gaat dan voor je open.

Boerderij & touw Anne-Greet List

Natuurlijke verf vs. Synthetisch touw

Naast de natuurlijke verf houdt Anne-Greet zich ook bezig met synthetische touw. Dit synthetische touw is de vervanger van het vroegere hennep touw. Hennep touw zat vroeger om de hooi en stro balen heen maar werd ook voor de dieren gebruikt. Het versleten touw verteerde met de aarde mee, wanneer het op de grond gevallen was. Nu wordt het synthetische touw na jaren van gebruik nog steeds gevonden op het terrein van agrarische bedrijf, de vezels worden gevonden in de grond. Het verteerd niet en vertroebeld de aarde. Het synthetische touw van hedendaags is in vele kleuren in gebruik (zie touwwerk) wat voor Anne-Greet een uitdaging betekende om een magische wereld te verwezenlijken (zie artist statement). 

 

 

 

 

 

 

Een reactie op deze synthetische wereld is het schilderen met natuurlijke verf. In deze huidige tijd is het vanzelfsprekend om af te breken en op te ruimen van het oude wat niet meer werkt. Maar Anne-Greet zegt, ” het is belangrijk is om onszelf steeds terug te laten komen naar de sleutelwerken van onze ontwikkeling”. Hiermee wordt bedoelt dat het verleden gekoesterd moet worden om verder te kunnen gaan.

Bekijk de natuurlijke verf van Anne- Greet List op doek.

Natuurlijke verf potjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.